JENERATÖR-GÜÇ KAYNAĞI

Şirketlerin verimliliklerinin devamlılığını sağlamaları için enerji sürekliliği şarttır. Kesintisiz ve güvenli enerji sağlamak için şirketler Akü, Jeneratör ve Kesintisiz Güç Kaynaklarına ihtiyaç duyarlar.

KGK (Kesintisiz Güç Kaynağı – UPS: uninterruptable power supply) sürekli olarak yüksek kaliteli elektrik enerjisi sağlayan sistemlerdir.

KGK her türlü güç kaynağı arızasına karşı koruma sağlamakla kalmayıp ayrıca güç kaynağındaki parazitlerin büyük kısmını filtreler böylece mükemmel bir güç kaynağı ile daha fazla hassas yük sağlanır.
Kısaca, Kesintisiz Güç Kaynaklarının iki işlevi vardır:

KGK, ana güç kaynağındaki parazitleri filtreler.
KGK, ana şebeke kaynağı arızalandığında yüklere güç aktarır.
Özetle, KGK´nın temel görevi, cihazınızın elektrik kesintileri, voltaj dalgalanmaları vs. gibi sorunlara karşı, kesintiye uğramadan, güvenli bir şekilde kapatılmasına olanak sağlamak ve bu sayede bilgisayar donanımınızı korumak, çalışma esnasında yüklü bilgilerin kesinti nedeniyle silinmesini önlemektir.Ayrıca KGK, bir elektrik üreticisi olan jeneratörden farklı bir donanımdır. Şebekedeki problemleri düzenleyen bir regülatör ve elektrik kesintilerine karşı donanımı koruyan, akü özelliğiyle enerji ihtiyacını yedekleyen bir cihazdır.
Off-line KGK
Line-interactive KGK
On-line KGK
Sinüs dalga çıkışlı KGK
Kare dalga çıkışlı KGK
Modifiye kare dalga çıkışlı KGK

Aküler :

Akü, enerjiyi kimyasal konumda depolayan elektro kimyasal bir cihazdır. Bir elektrik devresiyle bağlantı kurulduğunda, kimyasal enerji, elektrik enerjisine dönüşür. Bütün aküler yapısal olarak birbirine benzer ve bir grup elektro kimyasal hücreden oluşur. Her hücre bir pozitif, bir negatif elektrot ve bir ayıraçtan (seperatörden) oluşur. Akü Deşarj edilirken iki elektrotun içinde bulunan farklı materyaller arasında elektro kimyasal bir değişim meydana gelir.

Kurşunlu sulu aküler
Kurşunlu kuru akü
NiCd (nikel-kadmiyum) akü

Jeneratörler ; herhangi bir enerji türünü elektrik enerjisine çeviren makinalardır.

Bu cihazlara, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren makinalar, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren bataryalar, ışık enerjisini elektriğe dönüştüren fotoelektrik hücreleri, ısı enerjisini elektrik enerjisine çeviren termoelektrik jeneratörler dahildir.

Günümüzde jeneratör denilince akla ilk gelen ise mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren makinalardır.

Bu jeneratörler rüzgar yada hidroelektrik enerjileri ile çalışabildiği gibi gündelik hayatta kullandığımız jeneratörlerde dizel, benzin ya da doğalgaz yakıtları kullanılır.

Endüstriyel alanlarda en fazla tercih edilen jeneratör tipi ise dizel yakıtlı jeneratörlerdir.

Endüstriyel dizel motorlu jeneratörler
Portatif tip küçük jeneratörler
Beşgen kutuplu jeneratörler
Manyeto hidrodinamik jeneratör
Yüksek frekans jeneratörleri

Endüstriyel jeneratörler Alçak Gerilim ile Orta ve Yüksek Gerilim jeneratörleri olarak isteğe bağlı olarak imal edilirler. Ev ve işyerlerinde kullanılan jeneratörler alçak gerilim jeneratörleridir. Bu jeneratörlerden 50-60Hz. monofaze (240V) ve trifaze (380V) çıkış alınabilir.